Milovníci jazzu si prídu na svoje: Do Banskej Bystrice zavíta United Europe Jazz Festival

14.05.2014 Banská Bystrica

Mesto pod Urpínom privíta už 19. ročník medzinárodného dixielandového festivalu, od roku 2002 známeho ako United Europe Jazz festival. Čoraz obľúbenejšie podujatie bude už tradične hostiť množstvo vynikajúcich hudobníkov z Česka, Maďarska a Poľska. Na festivale vystúpi 15 hudobných telies a viac ako 100 účinkujúcich umelcov.
Milovníci kvalitnej hudby si počas dvoch festivalových dní (16. a 17. mája 2014) nepochybne prídu na svoje. V rámci bohatého programu sa v Banskej Bystrici predstaví generácia najmladších hudobníkov (Swingový orchester ZUŠ) i legendy európskeho jazzu. Návštevníci sa tak môžu tešiť na vynikajúceho poľského hammondistu Wojteka Karolaka, rané štádia jazzu v podaní Funny Fellows, či poľskú swingovú formáciu Connection so vzácnym americkým hosťom Stanleym Breckenridgerom. Na podujatí nebudú chýbať ani moderné zoskupenia s prvkami etnojazzu (Pacora Trio) alebo hip-hopu (Hi Fly trio) a kráľovský jazzový bigband Academy Big Band Orchestra, ktorý je pýchou banskobystrickej hudobnej scény.
Festival bude prebiehať na dvoch miestach. Jeho hlavným dejiskom bude radničná Cikkerova sieň. Druhým miestom festivalu bude pódium pod Pamätníkom SNP, na ktorom si budú môcť vychutnať ľahšie jazzové žánre ako dixieland a blues návštevníci najväčšej slovenskej grilovačky - Grilliady. Tradične nebude chýbať ani piatkové jam session v Národnom dome.
 
Barbora Winterová
tlačová tajomníčka mesta Banská Bystrica
 

Vyberte región